ORDENSHUSET


Entréporten

Genom den magnifika entréporten i gathuset leder oss genom en ståtlig entré fram till Kopparporten. Innanför denna port huserar sedan 1924 Stockholms Odd Fellow-bröder och systrar

I foajén finns Reception och garderober. På ena väggen hänger sigill på husets samtliga institutioner. En mycket storslagen bild.

Vi tar hissen upp till husets översta våning.

I den översta våningen finner vi två logesalar, Lilla salen och Mellansalen. institutioner. En mycket storslagen bild.

Vi tar hissen upp till husets översta våning.

I den översta våningen finner vi två logesalar, Lilla salen och Mellansalen.

 

Lilla ordenssalen

Salen betraktas nog av många som den vackraste och mest stämningsfulla. De milda färgerna, den stora indiska mattan på golvet och den låga takhöjden kan nästan inge en sakral stämning. Stolarna och takbonaderna ovan Kaplan och ExÖvermästar-platserna, tillhörde orginalinredningen i det gamla Ordenshuset på Klara Västra Kyrkogata. Ljusstakarna här, såväl i andra logesalar, av mässing och svart trä är också ett arv från det gamla Ordenshuset.

 

Mellansalen

Mellansalens bänkar och podier är överflyttade från det gamla Ordenshuset. I originalskick var inredningen i mörkbetsat trä, men det var nog riktigt att förändra färgen i sin nya miljö. Färgsättningen är tidstypisk för 1920-talet. På väggarna hänger de fem Rebeckalogernas Fribrev.

 

Foajén

I Foajén utanför salen står den gamla tramporgeln från Klara Västra Kyrkogata, som alltjämt är fullt spelbar.

På en av väggarna i galleriet hänger porträtt på Rebeckagrenens Rådspresidenter och i ett glasskåp förvaras medlemsböcker i vackra skinnband från de äldsta logerna i Huset.

I våningen under finns Recepiendrummet, samt ett antal vackert inredda sammanträdesrum. Något i skymundan finns här också de två ljusskåpen, som
bl a illustrerar brödernas och systrarnas regalier från invigningsgraden till Storsire och Rådspresident.

En halvtrappa ner möter vi en dörr, märkt med ”Biblioteket”.

 

Biblioteket

Här var tidigare familjen Bäckströms matsal och maten levererades via en mathiss i det bakre rummet från det underliggande köket.

De vackra fönstren och träinredningen är från den Bäckströmska ombyggnaden 1898. Under den första Odd Fellow-tiden var salen bibliotek, med en ansvarig bibliotekarie, och fyllt med filosofisk litteratur, skönlitterära verk och en hel del arbeten om Orden (DN 11/10 1948).

Väggarna var täckta av mörkbetsade vitrinskåp. På 1970-talet hade tiden sprungit förbi privatbibliotek av detta slag och såväl böcker som vitrinskåp skingrades. I dag användes Biblioteket som sammanträdesrum. På väggarna finns målningar av tidigare Storämbetsmän och donatorer.

Man kan föreställa sig hur familjen Bäckström med gäster, efter en formidabel middag i matsalen, drog sig tillbaka till bakomliggande salonger, med dess magnifika utsikt mot Kungsträdgården, damerna till den lilla salongen (Kungarummet) och herrarna till den stora salongen (Bäckströmska Salongen), för att konversera, röka en god cigarr eller cigarill och smutta på något gott därtill.

 

Kungarummet

Från början kallad Lilla Salongen. Den mindre salongen används i dag som sammanträdesrum och mingelrum vid större tillställningar. På ena väggen hänger en bild av vår nuvarande kung och på en annan vägg på kungaparet tillsammans.

 

Bäckströmska Salongen

Från början kallad Stora Salongen. J Walter Bäckström lät som en gåva inreda denna salong och på väggen hänger hans porträtt, där han blickar ut över sina tidigare domäner. Salongen domineras av den magnifika spisomfattningen, ritad av arkitekten Knut Nordenskjöld och utförd i Älvdalsporfyr. En kopia av spisen finns på Stockholm Slott. På var sida om spisen hänger porträtt på kung Gustaf V och kronprinsen, blivande Gustav VI, som både varit vår Ordens huvudbeskyddare och båda besökt vårt Ordenshus. På motsvarande vägg hänger en bild av Kung Karl XVI Gustaf.

I taket hänger en magnifik ljuskälla av Böhmisk kristall.

En halvtrappa leder ner till Galleriet utanför Stora Ordenssalen.

 

Galleriet

På väggarna hänger porträtt av den svenska Ordens Storsire. Längst till vänster hänger ett porträtt av den svenska Storlogens förste Storsire Wilhelm Laurentz och vår nuvarande Storsire Björn Boström längst till höger. Här finns även några glasmontrar innehållande dräkter och inventarier från Odd Fellow-verksamheter i England, USA och Sverige, ett embryo till ett Ordensmuseum.

 

Stora Ordensalen

Den mest pampiga salen i Ordenshuset är förmodligen Stora salen med sittplatser för närmare 200 personer. Det första taket var gjort i trä, men efter Brandmyndigheternas påtalande, utbyttes detta i slutet på 1950-talet till dagens i gips. I gipstaket finns små lampor –norra stjärnhimlen – och fluorerande stjärntecknen. På väggarna hänger brödralogernas, brödralägrens och Rebeckalägrets fribrev. Vid den officiella invigningen 21 oktober 1926 besöktes Ordenshuset av kung Gustaf V, som signerade den bibel, som i alla år legat på Kaplanens plats. Bibeln har dock efter renovering placerats på en mer skyddad plats.

På bottenvåningen ligger Bankettsalen och Gyllene Salen på platsen för den tidigare innergården med stall, lider och skjul med infartsväg från Kocksgränd.

 

Bankettsalen

Bankettsalen ger ett mäktigt intryck med sitt höga tak och fyra mäktiga ljuskronor. Dessa ersatte tidigare järnkronor – en av dessa lossnade och föll ned, men som tur var uppehöll sig ingen i lokalen vid tillfället. Enligt de ursprungliga ritningarna skulle väggarna förses med höga träpaneler, men dessa planer förverkligades aldrig. På ena långsidan finns en upphöjd scen och på motsatta sida en pelarrad som avgränsar den s.k. Riddargången. Salen rymmer upp till 250 sittande. Parkettgolvet är nyligen slipat och lackat.

 

Gyllene Salen

Gyllene Salen då tidigare Lilla Salen ombyggdes i slutat av 1990-talet och fick då sin nya design. Ansvariga för den lyckade förändringen är brr Gunnar Carnemyr (B 13) och Anders Hedenskog (B 121). Lokalen rymmer ca 80 ätande och kan vid behov delas av med en skjutvägg. Julen 2018 renoverades den med nya tapeter och färg och heter numera Gyllene Salen.

 

Terrassen

I anslutning till Gyllene Salen finns Terrassen, som den första tiden hade öppningar mot Gyllene Salen. Terrassen är numera ombyggd till sammanträdesrum, men används även i dag, som en extra matsal och ger med sin låga takhöjd, kinamattor på väggarna ett intimt intryck.

 

Pelargången

Sommaren 2010 sattes glaspartier upp mellan Bankettsalen och Riddargången. Därmed skapades en ny matsal, som tack vare den magnifika öppna spisen i fonden, de vackra lampetterna och draperierna ger ett mycket inbjudande inryck. Matsalen har följaktligen blivit mycket populär.

Gästmatsalen

Rummet gjordes i ordning sommaren 2007 till en liten och intim matsal med plats för ca 14 sittande. Denna matsal används ofta vid utskottsmöten och även vid lunchsittningar.

Baren

Med sina samkvämsrum utgör Baren ett av Husets mer populära utrymmen, livligt frekventerad av våra medlemmar. Här serveras bl a Husets egna Odd Fellow champagne.

Bakom en plåtdörr leder en stentrappa från 1600-talet från den tidigare gården ner till gathusets källare, det s.k. Valvet, vars utrymmen har haft skiftande användningsområden, bl a som koksförråd och pannrum. Idag används det uppfräschade Valvet även den som matsal, samt sammankomster då det har införskaffat soffor och fåtöljer som blivit mycket trivsamt. I de inre delarna av källaren kan märkas de gamla 1600-tals valven och murarna mot Västra Trädgårdsgatan. Spöke? Jovisst!